20 Ocak 2022 Perşembe

L'interdit Edition Couture 2020 - Givenchy


             (resim bana ait. çizim de...)

Givenchy'nin ilk kokusu olan ve Audrey Hepburn tarafından da tercih edilen L'interdit, yıllar sonra marka tarafından tekrar şişelendi. Yaratıcıları Ropion, Flipo ve Bal olan parfümün adı fransızcadan dilimize 'yasak' olarak çevrilmekte; adından da anlaşılacağı üzere ağız sulandırıcı, şehvetli bir parfümle karşı karşıyayız.

Sulu bir armutla, bergamotla ve doğal olarak kullanılmış amberle açılış yapan l'interdit, çiçeklerle de bütünleşerek ruhumuzu okşuyor adeta... Sümbülteber başta olmak üzere yasemin, portakal çiçeği ve paçuli barındırıyor koku. Bazda ise vanilya ve vetiver notaları hissediliyor.

Ben bu kokunun vintage versiyonunu da koklamış biri olarak söyleyebilirim ki zamansız ve ikon olacak her daim. Meyvelerin ve çiçeklerin amberle ısıtıldığı bir şölen düşünün. Aynı zamanda kadınlar arasında çok popüler bir parfüm ki genci yaşlısı kullanıyor. Herhangi bir yaş aralığı olduğunu düşünmeyenlerdenim. Ne çok ağır ne de hafif; tam kararında bir koku l'interdit. Birçok flankeri bulunmakta, çoğu birbirine benziyor, seçin beğenin alın dilediğinizi.:)




15 Ocak 2022 Cumartesi

Atelier Rebul- 1895


(foto bana ait, illustrasyon ise sevgili serkan akyol'a...)

 Adını, markanın kuruluş tarihinden alan bir parfümle birlikteyiz bugün... Atelier Rebul, bir Türk  markası da aynı zamanda. Markanın oldukça köklü bir tarihi var; Grande Pharmacie Parisienne Eczanesi olarak Jean Cesar Reboul tarafından İstanbul Beyoğlu'nda kurulan Rebul Eczanesi, daha sonra 1939 yılında el değiştirerek çırak Kemal Müderrisoğlu ve ailesi ile günümüze kadar varlığını devam ettiriyor.

 Gelelim kokuya, bitkisel, şifalı bir kokusu var parfümün. Turunçlarla enerjik bir açılış yapan 1895, kakule, ravent notaları ile baharatımsı bir hâle bürünürken bazda ise sedir ağacı, vetiver, meşe yosunu gibi odunsu notalar taşıyor.

 
 Kokuyu oldukça özgün ve seksi buluyorum ben. Unisex kullanıma uygun olsa da, kadınsı yöne az biraz göz kırpıyor sanki. Ağır ve sofistike bir rayihası var, kalıcılık ve yayılım üst seviyede... Biraz da nostaljik bir yönü bulunmakta... Oldukça keyif alıyorum üzerimde taşımaktan, rahatlatıcı bir etkisi de var. Esen kalın efenim. =D